La Bacău a avut loc etapa județeană a Olimpiadei interdisciplinare „Cultură și spiritualitate românească”

Sâmbătă, 20 aprilie 2024, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub coordonarea părintelui inspector de specialitate, prof. dr. Adrian Alexandrescu, s-a desfășurat la Școala Gimnazială ,,Alexandru Șafran” din municipiul Bacău etapa județeană a Olimpiadei interdisciplinare ,,Cultură și Spiritualitate Românească”, competiție dedicată disciplinelor Religie și Limba și literatura română.

Obiectivul fundamental al acestei Olimpiade vizează promovarea interdisciplinarităţii, prin identificarea arhetipului literaturii de inspiraţie sacră, concurenţii trebuind să demonstreze abilităţile de susţinere a unei argumentări personale, bazate pe studiu comparativ şi pe exprimare culturală.

La acest eveniment de excelență în educație și cultură au luat parte 165 de elevi din 56 de unități școlare ale județului (122 concurenți la nivel gimnazial, 43  la nivel liceal) și 46 de profesori evaluatori din școlile și colegiile băcăuane. Tematica Olimpiadei se circumscrie genericului Frumuseţea sacră a lumii, subtemele de abordat în acest an fiind următoarele: la gimnaziu, ,,Creația ca dar al iubirii divine” (clasa a V-a), ,,Eu și universul meu familiar” (clasa a VI-a), ,,Omul în comuniune cu semenii și divinitatea” (clasa a VII-a) și ,,Iubirea ca formă de comuniune și împlinire” (clasa a VIII-a). Elevii de liceu au avut de trat teme precum ,,Libertate și responsabilitate în lumea contemporană” (clasa a IX-a), ,,Conștiința și demnitatea în viața tinerilor” (clasa a X-a), ,,Frumosul în creația divină” (clasa a XI-a) și ,,Existența între sacru și profan” (clasa a XII-a).

Competiția vizează, deopotrivă, manifestarea unor atitudini pozitive faţă de formele de expresie culturală, care contribuie la afirmarea identităţii culturale româneşti în spaţiul universalităţii. Prin valorificarea domeniilor de conţinut propuse, dezvoltate  la disciplinele enunțate, concurenții pot demonstra competenţele de comunicare şi culturale proprii, ca bază pentru activitatea de performanţă, Olimpiada asigurând punerea în valoare a contribuţiei religiei la cultura şi civilizaţia universală, prin conexiunile dintre limbă, literatură și artă.

Elevii clasați pe prima poziție la fiecare clasă vor reprezenta județul la etapa națională a Olimpiadei interdisciplinare ,,Cultură și Spiritualitate Românească”. Aceasta se va desfășura pentru elevii de gimnaziu în perioada 15-19 mai 2024 la Craiova, iar cea dedicată elevilor de liceu va avea loc în perioada 22-26 mai, la Baia Mare.

Prof. Nechita Adrian-Viorel